Nieuws
Publicatiedatum: 20 september 2023 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier
Loonsverhoging

Forse looneisen van FNV en CNV

De grootste vakbonden FNV en CNV hebben hun inzet bij de komende cao-onderhandelingen in 2024 bekendgemaakt vlak voor Prinsjesdag. Het gaat om forse looneisen, die in hoogte kunnen variëren. Dat is namelijk afhankelijk of in eerdere cao’s al compensatie is afgesproken voor de grote inflatie van vorig jaar. Is dat het geval, dan is de looneis gematigd. Is er nog geen prijscompensatie geweest, dan zijn de eisen hoger.

FNV: 5-14%

De grootste vakbond, FNV, wil een minimumloon van € 16, een loonsverhoging van 5 tot 14% en een automatische prijscompensatie. Er zijn nog steeds mensen die het water aan de lippen staat, aldus Boufangacha, vicevoorzitter en cao-coördinator van de FNV. Die € 16 komt overeen met de norm van de Europese Unie, waarbij het minimumloon 60% van het mediaanloon is. Dat maakt de FNV bekend in een persbericht op 18 september.

CNV: 4-10%

De CNV zet in op een loonsverhoging van 4 tot 10%, een nominale loonsverhoging van € 50 tot € 100 per maand, werknemersaandelen en een kortere werkweek. Andere wensen zijn volledig doorbetaald ouderschaps- en rouwverlof, het stimuleren van de ontwikkeling en loopbaan van werkenden en het vergroenen van arbeidsvoorwaarden, bijvoorbeeld het verstrekken van een bonus voor het verduurzamen van de woning. Dat heeft de CNV op 15 september bekend gemaakt.

Werknemersaandelen

Nieuw in het eisenpakket van CNV zijn de werknemersaandelen. Bedrijfswinsten zijn flink gestegen afgelopen jaar. Door werknemers mede-aandeelhouder te maken, verdeel je de bedrijfswinsten evenrediger. Volgens Piet Fortuin, voorzitter van CNV, kan het niet waar zijn dat werkenden niet rond kunnen komen en aangewezen zijn op de voedselbank. Het verstrekken van bedrijfsaandelen kan een werknemer wel € 1.000 per jaar extra opleveren. Het CNV pleit al langer voor een 30-urige werkweek.