Checklists
Laatst gewijzigd op: 19 maart 2020

Thuiswerken door corona

Nu het coronavirus ruimschoots in Nederland is neergestreken heeft het kabinet iedereen opgeroepen om thuis te werken en sociale contacten zo veel mogelijk te mijden. Maar thuiswerken is niet makkelijk. De privésfeer in huis kan zorgen voor continue afleidingen en door het sluiten van scholen hebben genoeg huishoudens het kroost om zich heen hangen.

Hoe zorg je voor een fijne werkplek in je eigen huis en een productieve werkdag? Onderstaande punten helpen je op weg.

Een vast ritme

Net zoals je een ritme opbouwt als je naar je werk toe gaat, kun je een ritme opbouwen als je thuiswerkt. Zet het alarm van de wekker elke dag op dezelfde tijd en stop elke dag met werken wanneer je ‘normale’ werkdag ook klaar zou zijn. Ook voldoende pauzes tussendoor zijn van belang. Neem een moment de tijd om achter de computer weg te gaan en een korte wandeling te maken. Dan ben je ook meteen even buiten.

Een eigen werkplek

Op de bank werken kan erg ontspannen zitten, maar het is geen handige plek om echt te werken. Een keukentafel is al beter, maar het allerbest is een eigen bureau. Als je een bureau hebt, richt deze dan net zo in als het bureau op kantoor. Zorg ervoor dat je goed kunt zitten. Een krukje aan het kookeiland zorgt niet voor de juiste houding, een stoel met een rugleuning is beter.

Geen afleidingen

Met meerdere mensen in huis, zoals kinderen en een partner, kan het lastig zijn om je te concentreren. Spreek met mede gezinsleden af dat ze je zo min mogelijk storen. Ga eventueel in een aparte ruimte zitten als dit kan. Om de ontwikkelingen omtrent het coronavirus in de gaten te houden, kun je bijvoorbeeld een nieuwsblog volgen, zoals de NOS deze maakt. Zet de televisie niet aan. Dit kan juist extra afleiden doordat het een ‘extra’ scherm is waar je naar kunt kijken. Een muziekje op de achtergrond is geen probleem.

Werkoverleg en contact met collega’s

Vergaderen is noodzakelijk voor de OR en dit kan ook vanuit huis. Er zijn verschillende mogelijkheden om met elkaar online te vergaderen; Skype, Facetime, Microsoft Teams, Zoom, Google Hangouts, zijn enkele opties.

Los van het vergaderen is het sowieso belangrijk om in goed contact te blijven met de collega’s. Spreek bijvoorbeeld elke dag een moment af waarop u met de collega’s even een videocall doet om te kunnen praten. De situatie met het coronavirus is uitzonderlijk en de gevolgen kunnen voor medewerkers erg ingrijpend zijn.

Na een werkdag; laptop dicht.

Het is erg verleidelijk om toch even door te werken nu de werklaptop thuis op tafel staat. Houd voor jezelf in gedachten dat een strak ritme belangrijk is. Begin elke dag op dezelfde tijd, maar stop ook iedere dag op een vaste tijd en berg de werkspullen dan op.

Grens werk/privé

Nu de grens tussen werk en privé aan het vervagen is door de coronaontwikkelingen, is het van belang dat uzelf deze grens goed bewaakt. Door rekening te houden met bovenstaande punten komt iedereen deze thuiswerkperiode met gemak door.

Instemmingsrecht

Tot slot heb je als OR-lid ook nog een formele rol wanneer de bestuurder besluit dat er opeens alleen nog maar wordt thuisgewerkt, ook al is dit het directe gevolg van de coronamaatregelen.

Hoewel de OR geen direct instemmingsrecht heeft over thuiswerkregelingen, geldt dat wel voor regelingen die kunnen controleren of iemand werkt, prestaties kunnen monitoren of de aan- aanwezigheid van iemand in de gaten kunnen houden. Veel thuiswerksystemen kunnen dit. Bespreek dit dus met de bestuurder. Voert de bestuurder een nieuw thuiswerksysteem in. Dan moet de OR hier alert op zijn.