Faq's
Laatst gewijzigd op: 10 mei 2021 | Geschreven door: Wander de Groot
Vaccineren

Mag de werkgever werknemers verplichten tot vaccinatie?

Nee, een werkgever mag werknemers niet verplichten zich te laten vaccineren. Dit is in strijd met het mensenrecht op lichamelijke integriteit. Lichamelijke integriteit betekent dat ieder persoon zelf mag beslissen wat er wel of niet met zijn of haar lichaam gebeurt. Dus werknemers mogen helemaal zelf bepalen of ze een vaccin willen of niet, want er bestaat in Nederland geen vaccinatieplicht.

Mag een werkgever dan consequenties verbinden aan niet-vaccineren?

Nee, in principe mag dat niet. Door een vaccinatie te weigeren kan het zijn dat een werknemer ziek wordt en hierdoor niet in staat is om te werken. Maar dat betekent niet dat de werknemer zijn arbeidsongeschiktheid opzettelijk heeft veroorzaakt. Als een werknemer weigert zich te laten vaccineren en hij wordt hierdoor arbeidsongeschikt, moet de werkgever gewoon het loon doorbetalen.

Lastige situaties

Nu is het zo dat een werknemer zonder een vaccinatie wel degelijk het risico loopt om ziek te worden, daardoor arbeidsongeschikt te raken of niet meer breed genoeg inzetbaar te zijn. Denk bijvoorbeeld aan verplegers en ander medisch personeel in een ziekenhuis dat werkt met besmette patiënten. Een ongevaccineerde werknemer die werkt met besmette patiënten is wellicht geen goed idee. U kunt er dan voor kiezen om de medewerker niet meer in te zetten op de afdeling met besmette personen.