Faq's
Laatst gewijzigd op: 22 april 2021 | Geschreven door: Wander de Groot
Vaccineren

Mag een werkgever een vaccinatiebewijs vragen van werknemers?

Werkgevers mogen niet zomaar alles weten over vaccinatie van hun medewerkers. Het is medische informatie en daar gelden privacyregels voor. Een vaccinatiebewijs vragen mag dus niet.

Dit mag wel

De werkgever mag aan het personeel vragen of zij zich laten vaccineren, zolang hier maar geen consequenties aan zitten voor de werknemers. Bijvoorbeeld de toegang tot bepaalde bedrijfspanden of het uitvoeren van bepaalde werkzaamheden. Een werkgever moet oppassen met deze vraag: dit kan al snel als een verplichting aanvoelen voor werknemers, omdat zij voor de arbeidsplaats en het loon afhankelijk zijn van de werkgevers. Let ook op: een werknemer hoeft deze vraag niet te beantwoorden, omdat het gaat om medische gegevens die voor de werknemer privé zijn, volgens de regels van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Natuurlijk kan een werknemer ook uit eigen beweging aan de werkgever vertellen of hij zich laat vaccineren.

Dit mag niet

Een werkgever mag niet vragen wie zich wel en wie zich niet heeft laten vaccineren, of proberen hierachter te komen via de bedrijfsarts. Als een werknemer deze vraag toch beantwoordt, mag de werkgever deze gegevens niet registreren, ook niet als de werknemer hier toestemming voor geeft.