Nieuws
Publicatiedatum: 9 april 2025 | Geschreven door: Redactie Performa OR

Zes weken vrij met WW-uitkering niet fraai, maar mag wel

Naar aanleiding van het bericht dat cabinepersoneel van luchtvaartmaatschappij Transavia zes weken per jaar vrij heeft en dan een uitkering ontvangt, zijn Kamervragen gesteld. Het blijkt lastig te bevatten dat werknemers 46 weken in een jaar werken, zes weken vrij zijn, gewoon een arbeidsovereenkomst hebben, én een WW-uitkering krijgen. Toch is dit wettelijk toegestaan, zo blijkt uit de antwoorden op de Kamervragen.

Piek-dalcontract

Het platform voor onderzoeksjournalistiek, Follow the Money bracht vorige maand in het nieuws dat tussen de 300 en 400 werknemers van Transavia een zogenoemd piek-dalcontract hebben. In dit contract is sprake van een periode van zes weken per jaar waarin de werknemer niet hoeft te werken, maar daarom ook geen recht heeft op loon. Om aanspraak te kunnen maken op een WW-uitkering moet sprake zijn van verlies van arbeidsuren. Dat is hier het geval. Om een WW-uitkering te krijgen, is bovendien ook niet vereist dat de arbeidsovereenkomst ontbonden wordt.

Geen voorbeeld van goed werkgeverschap

Het modelcontract onbepaalde tijd piek/dal is opgenomen in de cao Cabinepersoneel van Transavia. Het bedrijf hoeft werknemers hierdoor in rustige tijden niet op te roepen, en ook geen salaris te betalen. Minister van Hijum vindt de toepassing van deze constructie geen voorbeeld van goed werkgeverschap. Hij meent dat hiermee het ondernemersrisico op de samenleving wordt afgewenteld.

Afschaffen van nulurencontracten

Als het wetsvoorstel Meer zekerheid flexwerkers, dat strengere regels voor tijdelijke contracten en oproepcontracten regelt, wordt aangenomen, zullen dergelijke contracten niet meer mogelijk zijn. Met dit wetsvoorstel worden oproepovereenkomsten met nul uren in principe verboden (op enkele uitzonderingen na). De voorgenomen ingangsdatum hiervan is 1 januari 2027.