Nieuws
Publicatiedatum: 28 september 2020 | Geschreven door: Wander de Groot
Coronamaatregelen bedrijven

3.500 klachten over niet naleven coronamaatregelen op werk

Bij de Inspectie SZW zijn er 3.500 klachten binnen gekomen van werknemers die te maken krijgen met een slechte naleving van de coronamaatregelen op de werkvloer. Dit blijkt uit cijfers die zijn opgevraagd door de Volkskrant op 23 september.

Ouderwetse vrijmibo

Veruit de meeste klachten, ongeveer 60%, gaan over een onveilige of ongezonde werkplek. De klachten variëren van collega’s die strak naast elkaar aan de lunchtafel zitten tot werkgevers die werknemers dwingen om naar kantoor te komen.

Brandhaard

‘Thuiswerken is een van de meest effectieve maatregelen om deze crisis te bestrijden’, zei Mark Rutte nog enkele weken geleden tijdens een persconferentie. Maar dit advies lijken steeds meer werkgevers en werknemers niet na te leven. Uit rapportage van het RIVM komt naar voren dat ongeveer 10% van de coronabesmettingen terug te traceren is naar de werkplek. Hiermee is het werk de op twee na grootste brandhaard van besmettingen, na het eigen huishouden en familiebezoeken.

Weigeren

Een recht op thuiswerken bestaat niet, ook al doet een groot deel van de werknemers dit nu al maanden. Hiermee is het lastig om de oproep van de baas om weer naar kantoor te komen te weigeren. Werkgeversorganisatie AWVN herkent het beeld van de dwingende werkgever niet, zegt een woordvoerder in de Volkskrant. Maar zij zien wel dat veel werkgevers worstelen met de aanhoudende thuiswerkmaatregelen. Het stimuleren van werknemers om afwisselend weer naar kantoor te komen zou voornamelijk aan de orde zijn, ‘en dit gaat zeker niet tegen de wil van de werknemer in’ aldus de woordvoerder.