Nieuws
Publicatiedatum: 18 februari 2021 | Geschreven door: Wander de Groot
Achmea

Achmea kiest voor kortere werkweek met behoud van loon

De werkweek van 3.000 fulltime werknemers van verzekeringsmaatschappij Achmea wordt voortaan twee uur korter, maar met behoud van het huidig salaris. Zij werken voortaan 34 in plaats van 36 uur per week. Over twee jaar moet de rest van het fulltime personeel, dat zijn er in totaal 7.500, ook overschakelen naar het nieuwe systeem. In totaal werken er 13.000 werknemers bij Achmea.

Het nieuwe werken

In totaal komt het aantal uren dat nu wegvalt neer op 176 fulltime werknemers. Deze uren worden de komende tijd opgevangen door tijdelijk ingehuurd personeel. Achmea probeert met de verkorte werkweek in te spelen op de ontwikkelingen als vergrijzing en digitalisering. Daarbij komt dat Achmea vernieuwend wil zijn op gebied van arbeidsvoorwaarden, zegt HR-directeur Elly Ploumen in een interview van het NRC op 10 februari 2021.

Wie volgt er?

Achmea is het eerste grote bedrijf dat de stap zet naar een kortere werkweek. De discussie hierover bestaat al langer. Ook de vakbonden zijn voor een kortere werkweek. Het CNV roept al langer om een verkorte werkweek van maximaal 30 uur. Met het groeiende aantal burn-outs en andere psychische klachten onder werknemers ziet de vakbond de noodzaak voor een verkorte werkweek. Het is ook goed voor de balans werk-privé en om de steeds hogere pensioenleeftijd te bereiken. Er hangt echter een fors prijskaartje aan, want de loonkosten worden relatief hoger.