Nieuws
Publicatiedatum: 8 november 2021 | Geschreven door: Wander de Groot
Nachtdienst

Arbodeskundigen waarschuwen voor risico’s bij nachtwerk

Werknemers die ’s nachts werken hebben tot 8% meer kans op gezondheidsschade en vijf keer meer kans op een (ernstig) ongeluk. Dat zeggen arbodeskundigen Sonja Smits en Hinke Werkman van Zorg van de Zaak, een netwerk voor arbodiensten. Volgens Smits en Werkman moeten werkgevers er meer werk van maken om de veiligheids- en gezondheidsrisico’s voor werknemers bij nachtwerk te verkleinen.

Rust

Op dit moment zouden er ongeveer 1,3 miljoen nachtwerkers zijn, vooral in de zorg, horeca, ICT, distributie en de vervoerssector. Volgens Smits hebben nachtwerkers vooral kans op hart- en vaataandoeningen en diabetes. Ook slaapproblemen liggen op de loer, die de kans op een ongeluk weer vergroten. Als medewerkers de kans krijgen om direct na de nachtdienst op de werkplek te rusten, in plaats van naar huis te reizen, is dat risico veel kleiner. Aldus Smits in het Financieele Dagblad van 1 november.

Wat zegt de wet?

De Arbeidstijdenwet bevat de algemene regels voor arbeids- en rusttijden waaraan organisaties zich moeten houden. Wettelijk gezien vindt een nachtdienst tussen 24.00 en 6.00 uur plaats. Er zijn veel regels voor arbeidstijden om de gezondheid en veiligheid van de medewerkers te beschermen. Lees in deze checklist alles wat u moet weten over de gezondheids- en veiligheidsrisico’s bij nachtwerk en de rol van de OR.