Nieuws
Publicatiedatum: 27 maart 2023 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier
Deliveroo

Arrest Hoge Raad: Deliveroo koeriers waren werknemers, geen zzp’ers

De Hoge Raad heeft op 24 maart in een arrest het vonnis van het Gerechtshof Amsterdam bevestigd: de fietskoeriers van Deliveroo zijn geen zzp’ers, maar werknemers. Via een app met gsm-tracker kon Deliveroo zowel de locatie van de koerier in de gaten houden als de rit van een koerier bepalen. Deze vergaande controle op de werkwijze duidt inderdaad op een gezagsrelatie, zo bevestigde de Hoge Raad. Daarnaast hadden de koeriers onvoldoende vrijheid hun eigen tarieven te bepalen of andere klanten dan Deliveroo te werven. De uitspraak heeft vergaande gevolgen voor andere platformbedrijven.

Schijnzelfstandigen

Voor Deliveroo maakt het niet meer uit. Het Britse bedrijf trok zich afgelopen najaar terug uit Nederland nadat ook de rechter in hoger beroep vakbond FNV gelijk had gegeven. De FNV was al in 2018 een zaak begonnen. Maar dit arrest maakt het voor andere platformbedrijven steeds moeilijker dat het werken met schijnzelfstandigen volgens de rechter niet door de beugel kan. Schijnzelfstandigen zijn verkapte werknemers die niet de vrijheid hebben om als ondernemer op te treden. Ze dragen geen premies af en hebben dus ook geen recht op een uitkering bij ziekte of arbeidsongeschiktheid.

Nieuwe wetgeving

Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is inmiddels bezig met het opstellen van nieuwe wetgeving. Die moet duidelijk maken wanneer iemand werknemer en wanneer iemand zzp’er is. Dit arrest van de Hoge Raad zal daarin een grote rol spelen. En wellicht ook nog de lopende zaken die FNV tegen platformbedrijven Temper en Uber heeft aangespannen en waar het wachten is op de uitspraak.