Nieuws
Publicatiedatum: 14 december 2020 | Geschreven door: Wander de Groot
Vergoeding

AWVN pleit voor mix van reis- en thuiswerk vergoeding

Werkgeversorganisatie AWVN pleit voor een nieuwe, eerlijke reis- en thuiswerkvergoeding, die past bij deze nieuwe realiteit van steeds meer thuiswerken. Werknemers moeten zelf bijhouden hoeveel dagen ze thuiswerken en wanneer zij naar kantoor gaan. Voor de kantoordagen geldt dan een reiskostenvergoeding van € 0,19 per kilometer woon-werkverkeer. Voor thuiswerkdagen een thuiswerkvergoeding van € 2 per dag.

Reiskostenvergoeding

Al eerder waarschuwde AWVN aan dat werkgevers vanaf 1 januari geen vaste, onbelaste reiskostenvergoeding meer mogen uitkeren als werknemers geheel of deels thuiswerken. Vanaf dan is onbelast vergoeden alleen nog mogelijk als dit gebaseerd is op het werkelijke aantal gemaakte dagen dat zij naar het werk komen. Veel organisaties kiezen per 1 januari daarom niet meer voor een vaste OV-vergoeding per maand, maar een vaste, onbelaste vergoeding van € 0,19 per daadwerkelijke afgelegde kilometer woon-werkverkeer. Er zijn steeds meer apps die dat bijhouden voor werkgevers en werknemers.

Thuiswerkvergoeding

AWVN stelt ook een vaste, onbelaste thuiswerkvergoeding voor van € 2 per thuiswerkdag. Deze vergoeding compenseert de kosten van thuiswerk voor extra interne- en energieverbruik en koffie en thee. Het bedrag is gebaseerd op onderzoek van het Nibud. Belastingvrij uitkeren is toegestaan zolang de vergoeding niet uitkomt boven de zogenaamde vrije ruimte van de werkkostenregeling. Lukt dat niet (geheel), dan moet de werkgever ook rekening houden met een eindheffing van € 1,60 bovenop de € 2 vergoeding aan de werknemer. De vergoeding is dan belast.