Nieuws
Publicatiedatum: 16 november 2020 | Geschreven door: Wander de Groot
Reizen woon-werkverkeer

AWVN: weg met de vaste reiskostenvergoeding

Werkgeversvereniging AWVN wil af van de automatische vaste vergoeding voor reiskosten woon-werk, nu thuiswerken ook met en na corona de norm wordt. Alleen als een werknemer daadwerkelijk op en neer reist moet de werkgever dit vergoeden, aldus AWVN aan NOS op vrijdag 13 november 2020. De werkgeverspartij wil ook een vaste thuiswerkvergoeding van € 2 per werkdag.

Thuiswerken

Door de coronacrisis werken veel mensen thuis en reizen zij minder op en neer naar kantoor. AWVN denkt dat dit na de coronacrisis zo blijft. Volgens hen zullen werknemers gemiddeld twee dagen per week blijven thuiswerken. Daar past de huidige reiskostenregeling niet meer bij, stelt de werkgeverspartij. Deze regeling zorgt voor een vaste vergoeding waarmee dagen waarop toch niet gereisd wordt ook zijn vergoed.

Kosten

Een kostenpost voor werkgevers, waarvan drie op de vier dit graag anders zien, stelt AWVN. Alleen daadwerkelijke reizen van en naar werk zou een werkgever nog moeten vergoeden. Ook wil de werkgeverspartij een vaste thuiswerkvergoeding van € 2 per werkdag. Dit zou de kosten voor onder andere koffie en toiletpapier moeten dekken.

Koopkracht

Vakbond FNV ziet ook het belang van een andere reiskostenvergoeding, maar wil voorkomen dat werknemers hun koopkracht verliezen door het afschaffen van een vaste reiskostenvergoeding. ‘Reiskostenvergoedingen komen uit de loonruimte, daar hebben we voor onderhandeld. Dat mag niet zomaar in de zakken van werkgevers verdwijnen’, aldus FNV aan NOS.

OR

De ondernemingsraad heeft geen instemmings- of adviesrecht rondom reiskosten als het in de cao staat. Maar wel als het in de aanvullende avr op de cao staat. Hetzelfde geldt voor de thuiswerkvergoeding. Wilt u weten hoe het bij u zit? Gebruik uw informatierecht en vraag het de bestuurder.