Nieuws
Publicatiedatum: 12 juni 2023 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier
Bagage afhandelaren Schiphol

Bagage-afhandelaren Schiphol nog steeds in de fout

De zes bagage-afhandelaren hangt een dwangsom boven het hoofd van € 65.000 per maand omdat zij de eisen van de arbeidsinspectie om de arbeidsomstandigheden van de medewerkers te verbeteren niet hebben opgevolgd. Je moet dan denken aan de inzet van hulpmiddelen zoals container loading systemen, vacuümheffers en mechanische tilhulpen. Deze moesten ter overbrugging worden ingezet totdat de automatisering van het bagage-afhandelproces klaar was. Dat blijkt uit een bericht van de arbeidsinspectie van 8 juni. 

Controle 

Bij een controle eind april heeft de arbeidsinspectie vastgesteld dat de hulpmiddelen niet aanwezig waren of niet werden gebruikt. Hierdoor komt de gezondheid en veiligheid van de medewerkers in gevaar. Daarom heeft de arbeidsinspectie een Last Onder Dwangsom (LOD) verstuurd. De bagage-afhandelaren kunnen binnen vijftien dagen na ontvangst van de LOD hun zienswijze indienen.  

Rol OR 

De ondernemingsraad heeft een belangrijke rol bij een bezoek van de arbeidsinspectie. Zo mag de OR aanwezig zijn bij het bezoek en mag de OR onder vier ogen een gesprek aangaan met de inspecteur. Ook heeft de OR recht op het inspectieverslag. Meer informatie over de rol van de OR bij een bezoek van de arbeidsinspectie? Bekijk hier onze checklist.