Nieuws
Publicatiedatum: 17 april 2024 | Geschreven door: Wander de Groot
bedrijfsopleidingen

Bedrijfsopleidingen krijgen betere inschaling op niveau

Er komt een wettelijke beoordeling om het niveau van de leeruitkomsten van bedrijfsopleidingen onafhankelijk in te schalen. Zo krijgen werkgevers en werknemers meer duidelijkheid over het eindniveau van de opleiding. Opleiders moeten zich voortaan houden aan een protocol om juiste informatie te geven over het niveau van de opleiding. Op 9 april stemde de Tweede Kamer in met het wetsvoorstel Netherlands Qualification Framework, dat nu doorgaat naar de Eerste Kamer.

Inschaling op eindniveau

De nieuwe wet regelt automatisch de inschaling van het niveau van alle reguliere opleidingen die leiden tot een overheids-erkend diploma of certificaat. Andere opleidingen, waarbij vooraf de leeruitkomsten zijn bepaald, kunnen straks ook worden ingeschaald. Daarvoor gelden dan wel bepaalde criteria. Er moet sprake zijn van een onafhankelijke examinering, relevantie voor de arbeidsmarkt en minimaal 400 studiebelastingsuren of aanvullende criteria.

European Qualification Framework

De nieuwe wet leidt alleen tot inzicht in het niveau van de leeruitkomsten en is dus geen kwaliteitskeurmerk. Nederland sluit met de invoering van de wet aan bij het European Qualification Framework (EQF). Dat is bedoeld om met goede niveau-inschaling de inzetbaarheid van mensen in hun werkende leven te verhogen. Er zijn inmiddels 10 EU-lidstaten die de inschaling wettelijk vastgelegd hebben, als de Eerste Kamer ook akkoord gaat, sluit Nederland zich bij daarbij aan.