Nieuws
Publicatiedatum: 24 oktober 2023 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier
business-card-ov

Belastingvrijstelling OV-kaart ook voor trajectkaart en business-card

Op Prinsjesdag werd bekendgemaakt dat werkgevers vanaf 1 januari een OV-abonnement of voordeelurenkaart onbelast kunnen vergoeden of verstrekken aan werknemers, ongeacht of de werknemer ook privé reist met deze kaart. Deze regeling gaat ook gelden voor houders van business-cards en trajectkaarten, zo blijkt uit een nota van wijziging bij het Belastingplan 2024. Deze is op 18 oktober 2023 door de Staatssecretaris van Financiën Van Rij naar de Tweede Kamer gestuurd.

Eigen bijdrage

Op dit moment moet de werkgever aannemelijk maken dat de waarde van de OV-kaart niet hoger is dan de echte zakelijke reiskosten. Als dat wel zo is, betaalt de werknemer over het verschil loonbelasting. Vanaf 1 januari hoeft dat niet meer en mogen ook de privéritten onbelast worden vergoed. Wel zijn werkgevers vrij nog steeds een eigen bijdrage aan werknemers te vragen voor hun privé ritten.

OR: vraag bestuurder!

De complete onbelaste vergoeding of verstrekking scheelt de werkgever een hoop administratie en biedt de werknemer een voordeel: geen belasting meer betalen over privéritten in het OV. Dat is natuurlijk een fijne secundaire arbeidsvoorwaarde die de werkgever niet heel veel kost. Kortom, OR, gooi eens een balletje op bij de bestuurder en vraag of hij ook wil overgaan tot het onbelast vergoeden van een OV-kaart zonder eigen bijdrage van de werknemer.