Nieuws
Publicatiedatum: 16 december 2020 | Geschreven door: Wander de Groot
Reanimatie

BHV-ers moeten anders reanimeren in tijden van corona

Bedrijfshulpverlening (BHV) blijft ook tijdens de coronacrisis essentieel, zolang er nog steeds personeel op de werkvloer aanwezig is. De Nederlandse Reanimatieraad adviseert tijdelijk een andere wijze van reanimatie vanwege het risico op besmetting. Verder is het belangrijk de opfriscursussen online te laten volgen en nieuwe BHV-ers via blended learning op te leiden.

Anders reanimeren

In principe is het redden van een leven belangrijker dan het risico op corona. Maar HartslagNu, een netwerk voor burgerhulpverleners, heeft opgeroepen om voorlopig geen mond-op-mond beademing te geven bij de reanimatie van een volwassen persoon. Het netwerk geeft de volgende punten om aan te houden tijdens een reanimatie:

  • beoordeel de ademhaling door alleen naar de borstkas te kijken, niet de mond van een slachtoffer openen;
  • dek de mond en neus van het slachtoffer af met een doek, kledingstuk of mondmasker;
  • geef geen beademingen, wel borstcompressies;
  • sluit de AED aan als deze beschikbaar is.

Anders opleiden

Zolang er nog medewerkers op de werkvloer zijn, moet er ook altijd een voldoende opgeleide BHV’er aanwezig zijn. BHV-ers moeten jaarlijks een opfriscursus doen. Het is verstandig dat nu vooral online te laten doen om de BHV-ers niet extra bloot te stellen. Nieuwe BHV-ers opleiden is vaak moeilijker alleen online te laten opleiden. Daarvoor is blended learning. Nu alvast kunnen de online delen worden gevolgd, later – als de coronamaatregelen versoepeld zijn – kunnen de klassikale onderdelen zoals oefenen op een oefenpop worden gevolgd.

Tip: Meer weten over BHV? Lees dan onze checklist.