Nieuws
Publicatiedatum: 20 maart 2024 | Geschreven door: Wander de Groot
zieke werknemer

Boekhouder steelt half miljoen, werkgever eist heel miljoen terug

Een boekhouder van een Brabantse machinebouwer heeft ruim 15 jaar lang geld overgemaakt naar zijn eigen rekening. In totaal € 475.000, traceerde de werkgever. Die eist nu 1 miljoen terug: het gestolen bedrag plus het rendement dat met dat bedrag gemaakt had kunnen worden als het niet achterover was gedrukt.

Ongestoord

De man werkte van 1997 tot 2020 als boekhouder voor het familiebedrijf, daarna als inkoper. Al die tijd kon de hij ongestoord zijn gang gaan. Tot creditcardmaatschappij ICS de directie in het voorjaar van 2020 waarschuwde dat er tussen 2016 en 2019 aanzienlijke bedragen waren overgeschreven van de bedrijfsrekening naar de privérekening van de man.

Schorsing en beslaglegging

Na intern onderzoek kon de directie aantonen dat de boekhouder niet drie, maar vijf jaar lang geld had weggesluisd, in totaal € 188.000. Niet lang daarna schorste het bedrijf de boekhouder en liet het beslag leggen op zijn huis. Na nog iets meer graven bleek de man al sinds 2006 bezig te zijn. Uiteindelijk kon het bedrijf onderbouwen dat het totaal om € 475.000 ging.

Forse schadeclaim

Het bedrijf eist nu via de rechter het geld terug van zijn inmiddels voormalige boekhouder. En dat niet alleen. De machinebouwer rekende ook uit hoeveel rendement het had misgelopen, uitgaande van 8% per jaar. Dat kwam uit op een rendement € 522.000. Bovendien eist het bedrijf ook nog € 48.000 voor de kosten van intern en extern fraudeonderzoek en juridische kosten voor de beslaglegging en rechtsgang. De totale claim komt daarmee uit op ruim een miljoen.

Tussenvonnissen

De werknemer erkende dat hij geld had gestolen, maar kwam zelf een stuk lager uit, op € 329.000. Hij vond ook dat 8% rendement veel te hoog was. In twee tussenvonnissen oordeelde de rechter dat de onderbouwing van de diefstal van € 475.000 wel degelijk aannemelijk was en de werknemer dit geld dus ook moest terugbetalen. Een oordeel over de rest van de claim volgt pas bij het eindoordeel. Eerst moet een financieel deskundige zich nog buigen over het beoogde rendement, aldus de rechter. [ECLI:NL:RBOBR:2023:5448]