Nieuws
Publicatiedatum: 29 maart 2021 | Geschreven door: Wander de Groot
Corona op kantoor

Burgemeester kan bedrijf met corona-uitbraak makkelijker sluiten

Het wordt makkelijk voor burgemeesters om een bedrijf te sluiten bij een uitbraak van corona op de werkvloer. Zodra de GGD een organisatie als besmettingsbron ziet, kan de GGD na onderzoek adviseren het bedrijf te sluiten. Als de werkgever dit advies niet opvolgt, kan de burgemeester het bedrijf tien dagen sluiten. Dat staat in een nieuwe toevoeging aan de Wet publieke gezondheid, gepubliceerd op 12 maart.

Corona-uitbraak

Er is sprake van een uitbraak als er minimaal drie mensen besmet zijn geraakt die met elkaar in verband kunnen worden gebracht, een specifieke locatie de meest waarschijnlijke besmettingsbron is en er aanwijzingen zijn dat mensen nog steeds besmet raken op deze locatie. Al deze aanwijzingen moeten uit het bron- en contactonderzoek van de GGD komen.

Motie

Tot nu toe kon een burgemeester wel een sluiting opleggen, maar niet afdwingen. Dat kan nu wel met de wetswijziging, gebaseerd op een motie van Kamerleden Jesse Klaver van GroenLinks en Esther Ouwenhand van de Partij voor de Dieren. De motie werd met een ruime meerderheid aangenomen in de Tweede Kamer.