Nieuws
Publicatiedatum: 23 december 2021 | Geschreven door: Wander de Groot
Fietskoerier

Deliveroo-koerier heeft recht op cao-loon

Maaltijdbezorgers van bezorgdienst Deliveroo zijn gewoon werknemers en hebben dus ook recht op de arbeidsvoorwaarden uit de cao-beroepsgoederenvervoer. Dat oordeelde het gerechtshof Amsterdam dinsdag 21 december in een door vakbond FNV aangespannen zaak tegen het bedrijf. Met deze uitspraak bekrachtigt het gerechtshof de eerdere uitspraak van de kantonrechter dat fietskoeriers van Deliveroo geen zzp’ers zijn, maar werknemers.

Cao

De uitspraak betekent concreet dat de koeriers recht hebben op het cao-loon, vakantiegeld, onregelmatigheidstoeslag, doorbetaling bij ziekte en doorbetaalde wachttijd. Het vonnis is met terugwerkende kracht doorgevoerd, waardoor koeriers straks aanspraak kunnen maken op een forse nabetaling van achterstallig loon en toeslagen.

Platformbedrijf

Er zijn de afgelopen tijd meerdere rechtszaken geweest tegen verschillende platformbedrijven zoals Uber en Deliveroo, over de arbeidsverhouding met de koeriers en chauffeurs. Steeds vaker oordeelt de rechter dat de medewerkers van platformbedrijven gewoon in loondienst moeten.

EU-richtlijn

De Europese Commissie heeft onlangs bekend gemaakt een einde te willen maken aan de schijnzelfstandigheid van platformwerkers binnen de EU. Met een nieuw richtlijn wil de Europese Commissie de bewijslast bij een arbeidsverhouding omdraaien: nu moeten platformwerkers bewijzen dat zij recht hebben op een arbeidscontract, straks moeten werkgevers bewijzen dat de werknemers toch écht zelfstandigen zijn.