Nieuws
Publicatiedatum: 8 september 2021 | Geschreven door: Wander de Groot
PostNL

Directie PostNL negeert negatief OR-advies over verhuisplannen

De ondernemingsraad van PostNL bracht een negatief advies uit tegen de verhuizing van het sorteercentrum van Heerenveen. Volgens de OR zou de verhuizing zorgen voor een veel langere reistijd en dat is niet wenselijk voor het personeel. Maar de directie heeft het advies naast zich neergelegd.

Het land doorkruizen

Hoewel de huur van het oude sorteercentrum al in februari is opgezegd, kreeg de OR pas in juli een adviesaanvraag voor de verhuizing. Het nieuwe sorteercentrum zou in Assen of Zwolle komen, waardoor medewerkers nu meer dan 70 kilometer moeten reizen voordat zij op het werk aankomen. Daar komt nog bij dat de cao maar tot 70 km aan woon-werkafstand vergoedt.

Negatief advies

Daarom bracht de OR in augustus unaniem een negatief advies uit, maar de directie gaf daar geen gehoor aan. Artikel 26 van de Wet op de ondernemingsraden (WOR) stelt dat als de bestuurder het advies naast zich neerlegt, hij het definitieve besluit een maand moet opschorten én de OR uitvoerig moet informeren over de beweegredenen van zijn besluit. In die opschortingsperiode kan de OR er voor kiezen om naar de rechter te stappen. De OR van PostNL wordt nu bij gestaan door vakbond FNV. Of de ondernemingsraad ook naar de rechter stapt is nog onduidelijk.