Nieuws
Publicatiedatum: 22 november 2023 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier
Arbeidsongeval

Ernstige arbeidsongevallen: Miljoenenboete dreigt voor chemieterrein Chemelot

Het Openbaar Ministerie eist tegen tegen Chemelot Site Permit BV (CSP) een boete van 7,5 miljoen euro na verschillende arbeidsongevallen die wijzen op een slecht veiligheidsbeleid. Volgens het OM is het bedrijf, de overkoepelende vergunninghouder van het hele industriecomplex in Zuid-Limburg, medeverantwoordelijk voor de zeven incidenten die tussen 2015 en 2019 bij vier chemiebedrijven op het Chemelot-complex plaatsvonden. Maandag 20 november was de laatste zittingsdag in het proces voor de rechtbank in Den Bosch. Het OM wil met de ‘harde klap’ aan de hele bedrijfstak aangeven dat misstanden niet getolereerd worden, zo is te lezen in de Volkskrant.

Gevaarlijke omstandigheden

Het Chemelot-complex telt zestig chemiebedrijven en is een van de grootste chemische industrieterreinen in Europa. De chemiebedrijven Sabic, Borealis Plastomers, OCI Nitrogen en AnQore worden allemaal door het OM vervolgd vanwege arbeidsongevallen op het terrein. Het OM eiste eerder een boete van 25 miljoen van het Saoedische chemiebedrijf Sabic, vanwege vier incidenten die plaatsvonden op het Chemelot-terrein. In 2016 ontstond brand in een tank waarin nafta verhit wordt en in kleinere delen uiteenvalt (een naftakraker). Daarbij raakte een werknemer zwaargewond en overleed een ander in het ziekenhuis.

Reactie Chemelot

Ondanks de dagvaarding kwam de directeur van Chemelot niet opdagen en liet hij zich vertegenwoordigen door drie advocaten. Volgens een advocaat van Chemelot is dit niet vanwege onmacht, maar omdat CSP ‘niet verantwoordelijk’ is, zo meldt NU.nl