Nieuws
Publicatiedatum: 29 juli 2021 | Geschreven door: Wander de Groot
Religie op het werk

EU-rechter: werkgever mag hoofddoek verbieden op het werk

Werkgevers in Europese landen mogen werknemers verbieden om religieuze, politieke of levensbeschouwelijke uitingen te dragen op de werkvloer, zolang de werkgever kan bewijzen dat dit ten koste gaan van de klandizie of een nadelig effect heeft op de interne bedrijfssfeer. Dat blijkt uit de uitspraak van het Europese Hof op 15 juli.

Neutraliteit

Het is een uitspraak vol misten en maren. De werkgever moet kunnen aantonen dat zijn wens tot het uitstralen van neutraliteit essentieel is voor de bedrijfsactiviteiten, omdat klanten de legitieme verwachting kunnen hebben dat de organisatie zich neutraal opstelt en niet-neutraliteit leidt tot minder klandizie. Of de werkgever moet kunnen aantonen dat niet-neutraliteit, bijvoorbeeld bij het zichtbaar uitdragen van politieke voorkeuren op de werkplek, leidt tot conflicten tussen collega’s. Eén klacht daarbij is niet voldoende, er moet sprake zijn van (de reële kans op) serieuze spanningen.

Geen onderscheid

De werkgever mag neutraliteit verder alleen afdwingen als er geen onderscheid wordt gemaakt tussen bepaalde religies of politieke overtuigingen en de neutraliteit voor alle werknemers geldt. Simpel gezegd: als de ene werknemer geen hoofddoek om mag, dan moet de andere werknemer ook zijn keppeltje, tulband of rozenkrans thuis laten.

Wilt u meer weten over religie op de werkvloer? Lees dan onze checklist.