Nieuws
Publicatiedatum: 8 december 2020 | Geschreven door: Wander de Groot
Gedwongen sluiten door corona

Extra steun voor horeca, evenementen, cultuur en sport

De overheid komt met extra geld voor de horeca-, cultuursector en evenementenbranche. Deze sectoren zijn door de coronacrisis extra hard getroffen, met name door de voortdurende tweede lockdown. Per sector is geldt een aanvulling op de bestaande TVL-regeling voor het vierde kwartaal van 2020. Eerder dreigde verschillende horecazaken al met het openzetten van de deuren op 17 januari 2021 als er geen extra overheidssteun bij zou komen. Dat is nu voorlopig ingetrokken.

Horeca

Horecaondernemers hebben voorraden die ze niet meer kunnen gebruiken vanwege de tweede sluitingsperiode. Ook hebben zij vaak geïnvesteerd in coronamaatregelen om open te kunnen in de winter, bijvoorbeeld met een terrasoverkapping. Het kabinet geeft bovenop de TVL Q4 een automatische opslag van 2,8% van de omzetderving. Ondernemers hoeven de opslag niet apart aan te vragen. Voor deze regeling is € 40 miljoen gereserveerd. Event-catering en hotel-restaurants zijn uitgesloten van de opslag.

Evenementen

Door de corona-maatregelen zijn veel evenementen, zoals muziekfestivals en kermissen, niet doorgegaan. Bedrijven en leveranciers in de evenementenindustrie zijn voor hun omzet grotendeels afhankelijk van de zomermaanden. Die schommeling in omzet kan zorgen voor een vertekend beeld bij de berekening van de TVL. Het kabinet komt met een eenmalige extra vergoeding die gebaseerd is op de TVL-vergoeding van de zomer. Het gaat naar verwachting om 800 evenementenondernemers. Hiervoor is een bedrag van € 10,5 miljoen gereserveerd.

Cultuur en sport

Tot slot komt het kabinet ook nog met injecties in cultuur en sport. Er kom € 40 miljoen voor ‘vrije theaterproducenten’: niet-gesubsidieerd theater kampt ook met voorstellingen die niet door hebben kunnen gaan. Voor de sport wordt het eerdere pakket aangepast en opnieuw opengesteld voor de periode 1 oktober t/m 31 december. Hiermee is een bedrag van € 60 miljoen gemoeid.