Nieuws
Publicatiedatum: 15 april 2020 | Geschreven door: Wander de Groot

FNV: 1 miljoen werknemers moeten onveilig werken

Vakbond FNV heeft honderden klachten gekregen van werknemers die nu nog in een onveilige situatie aan het werk moeten. Zij lopen nog steeds groot risico om besmet te raken met het coronavirus. Omgerekend zou het gaan om een miljoen medewerkers die zich nu nog in een onveilige werksituatie begeven en waarvan de werkgever dus te weinig actie onderneemt.

Onveilig

Onder andere vanuit de luchtvaartsector komen veel signalen bij de vakbond binnen van beveiligers die passagiers nog vanaf de voorkant of zijkant moeten fouilleren, waardoor zij te dichtbij mond en neus van de passagiers komen. In andere veiligheidsberoepen, zoals bij de politie, mag inmiddels vanaf de rug worden gefouilleerd. Ook cabinepersoneel van repratieringsvluchten krijgen te maken met overvolle vliegtuigen waardoor de veiligheidsmaatregelen niet kunnen worden nageleefd.

Taak voor de OR

Elke werkgever moet zorgen voor een veilige werksituatie. Als OR is het uw taak om hierop toe te zien en de werkgever aan te spreken als regels niet worden nageleefd. Zet veilig werken dus op de agenda voor de overlegvergadering met de bestuurder en inventariseer onderwijl alle signalen van collega’s over onveilige werksituaties. Als het onduidelijk is welke richtlijnen er gevolgd moeten worden met betrekking tot de coronamaatregelen, dan kunt u meer informatie vinden in onze FAQ.