Nieuws
Publicatiedatum: 26 mei 2021 | Geschreven door: Wander de Groot
Wibra

FNV spant rechtszaak aan tegen Wibra om minuren tijdens corona

Vakbond FNV sleept winkelketen Wibra voor de rechter vanwege hun minurenregeling tijdens de coronacrisis. Dat staat in een bericht van de vakbond, gepubliceerd op 8 mei. Werknemers moeten vanwege corona de niet ingeroosterde uren door de lockdown later zonder extra betaling inhalen, terwijl de eigenaren wel NOW-loonsubsidie voor de toen niet gewerkte uren hebben ontvangen. FNV wil nu dat Wibra de minuren kwijtscheldt.

Minuren

Het gebruik van minuren is gebruikelijk bij winkelketens, zei hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp op 24 februari in de Volkskrant. In de winkelstraat-cao wordt gewerkt met een gemiddelde arbeidstijd, waar een werkgever 35% van kan afwijken. Deze regeling is vooral voor drukke periodes in het jaar, zoals de kerstdagen. Maar of het ethisch is dat werkgevers deze regeling juist nu willen inzetten na de lockdown, met gebruikmaking van de minuren uit de lockdowns, is nog maar de vraag. Het loon voor deze uren is namelijk al door de overheid vergoed.

Winkelketens

Niet alleen bij Wibra speelt dit ‘probleem’. Ook bij Blokker en Intratuin kwam al eerder aan het licht dat de minurenregeling zou worden gebruikt. Daar is nu sieradenwinkel Lucardi en parfumerie Douglas bijgekomen. Of FNV ook deze partijen voor de rechter sleept is nog niet bekend. Douglas heeft al laten weten dat zij samen met het personeel naar een oplossing zoekt.