Nieuws
Publicatiedatum: 9 november 2020 | Geschreven door: Wander de Groot
Uber

Gedwongen tot vrijwillig ontslag bij taxi-app Uber

Taxi-app Uber heeft met een grote ontslagronde de Nederlandse ontslagregels omzeild. Dat blijkt uit onderzoek van NRC, gepubliceerd op 6 november 2020. Uber drong werknemers die bij het UWV voorgedragen zouden moeten worden voor ontslag alvast te tekenen voor een ‘vrijwillig’ ontslag tegen een afkoopvergoeding. Dat mag niet bij collectief ontslag. Ook is de OR niet op tijd geïnformeerd en kon het bedrijf de redenen voor het ontslag bij het UWV niet hard maken.

Ontslag

Afgelopen mei 2020 viel het besluit om een kwart van de 27.000 werknemers wereldwijd te ontslaan, vanwege teruglopende inkomsten door de coronacrisis. Het hoofdkantoor van Uber, gevestigd in Amsterdam, moest er ook aan geloven. Circa 200 van de 1.000 aanwezige werknemers moesten eruit. Hiervoor had het bedrijf een ontslagaanvraag ingediend bij het UWV. Maar nog voordat zij een oordeel konden geven over het voorgenomen collectief ontslag, hadden bijna alle werknemers ‘vrijwillig’ voor het ontslag getekend, tegen een financiële tegemoetkoming.

Vrijwillig

Hoe vrijwillig dit ontslag was, is nog maar de vraag. Naar aanleiding van verschillende gesprekken die NRC voerde met ontslagen werknemers blijkt dat zij op vele manieren en soms zelfs dagelijks werden herinnerd aan de noodzaak van het tekenen van de ontslagovereenkomst. Ook zijn er medewerkers een dag na het negatieve nieuws van alle systemen afgesloten, waardoor het uitvoeren van werkzaamheden niet meer mogelijk was.

UWV

De zaak kwam aan het rollen door een kleine groep van tien werknemers die de overeenkomst weigerde te ondertekenen. Vorig jaar schijnt Uber al eerder een kleinere ontslagronde te hebben aangevraagd bij het UWV, dat hiervoor toen geen toestemming gaf.

Ondernemingsraad

De ondernemingsraad van Uber zou niet op tijd zijn geïnformeerd over de voorgenomen ontslagronde op het hoofdkantoor. En dat moet wel. Vallen er binnenkort bij u ook flink wat ontslagen? In deze checklist leest u meer over de rol van de OR bij bedrijfseconomische besluiten.