Nieuws
Publicatiedatum: 24 april 2017 | Geschreven door: Wander de Groot
gelijke beloning

Gesprek beloningsverhoudingen voorlopig van de baan

Een jaarlijks gesprek tussen de ondernemingsraad en bestuurder over beloningsverhoudingen is voorlopig van de baan. Het wetsvoorstel waarin dit jaarlijkse gesprek verplicht wordt gesteld is onlangs door de Tweede Kamer controversieel verklaard. Dat betekent dat dit niet meer behandeld zal worden door het demissionair kabinet. Het is niet duidelijk wanneer het wetsvoorstel weer opgepakt wordt. Dit is afhankelijk van het nieuw te formeren kabinet.

Maatschappelijk en politieke onvrede

Het doel van het wetsvoorstel van demissionair Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) is om de WOR zodanig aan te passen dat een jaarlijks gesprek tussen uw bestuurder en OR over de ontwikkeling van de beloningsverhoudingen verplicht wordt gesteld. Deze verplichting zou gelden voor alle ondernemingen met meer dan 100 werknemers. De aanleiding voor het wetsvoorstel is de maatschappelijke en politieke onvrede over de onevenredige stijgingen van beloningen van bestuurders.

Informatierecht blijft

Het informatierecht, vastgelegd in artikel 31d van de WOR, blijft gewoon van kracht. Dit houdt in dat uw bestuurder schriftelijk informatie moet verstrekken over arbeidsvoorwaardelijke regelingen en beloningsafspraken. Ondanks dit recht op informatie worden beloningsverhoudingen vaak niet besproken tussen OR en bestuurder. Wilt u niet wachten op de wetswijziging? Zet beloningsverhoudingen dan op de overlegagenda.