Nieuws
Publicatiedatum: 19 april 2023 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier
thuiswerken

Grenswerkers België en Duitsland kunnen vaker thuiswerken

Werknemers die wonen in België of Duitsland maar in Nederland werken, blijven voortaan sociaal verzekerd in Nederland zolang ze niet meer dan 50% thuiswerken. Omgekeerd gaat het ook gelden voor Nederlanders die in België of Duitsland werken en willen thuiswerken. Is het percentage thuiswerk hoger dan 50%, dan verschuift de verzekeringsplicht van werkland naar woonland. Voor alle andere EU-landen blijft het maximum 25%. Dat meldt minister Karien van Gennip van Sociale aken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer. 

Aanvragen bij SVB 

Het maakt niet uit of iemand fulltime of parttime werkt, het gaat om het percentage thuiswerken. Werkgevers en werknemers kunnen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) een aanvraag indienen. Als een aanvraag volgens de SVB voldoet aan de gestelde voorwaarden, is het niet meer nodig dat instanties in het woonland ermee instemmen. Van Gennip verwacht dat veel organisaties een aanvraag zullen indienen, daarom komt er een noodscenario en de SVB gaat extra mensen van buitenaf inhuren. 

Inkomstenbelasting 

Toch blijft er voor grenswerkers nog een belemmering, namelijk de inkomstenbelasting. Die valt buiten de EU-verordening en in belastingverdragen met de buurlanden België en Duitsland zijn geen afspraken gemaakt over thuiswerken. Je betaalt belasting in het land waar je werkt en werk je in twee landen, dan betaal je in beide landen belasting.