Nieuws
Publicatiedatum: 30 maart 2022 | Geschreven door: Wander de Groot

Groene arbeidsvoorwaarden zijn hip

Steeds meer werkgevers proberen hun werknemers aan te zetten tot meer groene en duurzame keuzes. En ze zijn ook daarbij bereid de portemonnee te trekken. Bijvoorbeeld door werknemers te belonen als ze niet met de auto naar kantoor gaan of met het vliegtuig op vakantie. Ook het stimuleren van een gezonde lifestyle kan zo worden aangemoedigd. Praktijkvoorbeelden zijn er te over. We zetten ze op een rijtje.

Groenere arbeidsvoorwaarden

Groenere arbeidsvoorwaarden zijn vast te leggen in de eigen cao, het eigen arbeidsvoorwaardenreglement (avr) of het aanvullende personeelshandboek.

  • Een groene reiskostenregeling. Vergoed de kosten van openbaar volledig, geef fietsers en mensen die komen lopen naar kantoor de maximale onbelaste vergoeding van € 0,19 per kilometer en vergoed autokomers met slechts € 0,10 per kilometer of zelfs helemaal niets. Minder autokilometers leidt tot minder uitstoot en minder files.
  • Een groene fietsregeling. Geef werknemers een fiets cadeau, waarbij de waarde ten laste gaat van de vrije ruimte in de werkkostenregeling. Of stel ze een fiets van de zaak ter beschikking. Daarover betaalt de werknemer weliswaar een kleine bijtelling, maar de onderhoudskosten zijn voor de werkgever.
  • Een groene lease-regeling. Laat benzine- en dieselauto’s staan en geef werknemers die echt een leaseauto voor het werk nodig hebben alleen nog de keuze uit elektrische auto’s.
  • Een groene vakantiedagenregeling. Gaan werknemers niet met de auto of het vliegtuig op vakantie, maar met de trein? Ze zijn dan wellicht wat langer onderweg. Geef ze dan een of twee extra vakantiedagen cadeau. Scheelt enorm in de stikstofuitstoot.
  • Een groene vakantiegeldregeling. Gaan werknemers op een sportieve vakantie of sporten ze twee of meer keer per week, verhoog dan het vakantiegeld van 8% naar 8,2%. Zo beloon je een gezond leven, met minder ziekteverzuim als gevolg.
  • Een individueel duurzaamheidsbudget. Geef elke werknemer een eigen budget dat ze jaarlijks mogen besteden aan aantoonbare energiebesparing thuis. Let op: dit wordt wel gezien als loon en is dus belast.

Ondernemingsraad

Wij jij ook groenere arbeidsvoorwaardenregelingen voor jouw organisatie en staat daar over nog niets in de bestaande cao? Bekijk dan hoe de bestaande regelingen vergroend kunnen worden. Hou er wel rekening mee dat veel van deze aanvullende regelingen vooraf de instemming of een positief advies nodig hebben van de ondernemingsraad. En ook de OR kan een groener beloningsbeleid op de agenda zetten met de werkgever. Een zaak dus van werkgever en werknemers.