Nieuws
Publicatiedatum: 18 mei 2020 | Geschreven door: Wander de Groot

Heerts: € 20.000 compensatie voor werken met gevaarlijke stoffen

Werknemers die ziek worden van werken met schadelijke stoffen, moeten zo snel mogelijk worden gecompenseerd voor hun gezondheidsschade met een standaard compensatie van € 20.000. Het geld moet komen uit een nieuw op te richten fonds met een jaarlijks budget van 60 miljoen euro, voldoende voor de circa 3.000 meldingen die er jaarlijks binnenkomen. Dit advies geeft de Commissie Heerts aan staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken & Werkgelegenheid.

Affaire

Aanleiding voor het advies is de langslepende affaire met het kankerverwekkende Chroom-6. Vanaf 2004 tot en met 2012 zijn 800 Tilburgse werklozen blootgesteld aan deze giftige stof. Zij werkten in het kader van een werkloosheidsproject voor de Nederlandse Spoorwegen en schuurde de verf van treinstellen, waar de giftige stof in zit.

Rechter

Een werknemer kan de werkgever aansprakelijk stellen in geval van een beroepsziekte, maar de juridische procedures zijn vaak erg lang. Gemiddeld duurt dat meer dan vier jaar en als de rechter erbij komt vaak langer dan vijf jaar. Soms loopt het zelfs op tot tien jaar. De kosten voor zo’n proces kunnen oplopen tot € 70.000, de emotionele belasting voor de werknemer is groot. Een lange procesduur en hoge kosten maken het voor werknemers niet makkelijk om erkenning te krijgen voor het leed en de gezondheidsschade, wat vaak de insteek is vanuit de getroffenen.