Nieuws
Publicatiedatum: 9 november 2023 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier
overgang

Hoe maak je de overgang beter bespreekbaar op de werkvloer?

In Spanje krijgen vrouwen met menstruatieklachten sinds februari 2023 elke maand drie tot vijf dagen menstruatieverlof. Buiten de EU bestaat dit alleen nog in Japan, Zuid-Korea, Indonesië, Taiwan en Zambia. Hoe zit het eigenlijk met de overgang? Dat is iets wat de Stichting van de Arbeid (StvA), een samenwerkingsverband van werkgevers- en werknemersorganisaties, beter bespreekbaar wil maken op de werkvloer. MKB-Nederland en FNV hebben namens de StvdA op 2 november de handreiking ‘De overgang en werk’ aan minister Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aangeboden. Hoe kan de werkgever vrouwelijke werknemers met overgangsklachten beter ondersteunen?

Verkeerde diagnose

De overgang is de periode rondom de menopauze waarin vrouwen last kunnen hebben van hormonale veranderingen. Dit leidt onder andere tot slapeloosheid en concentratie- en geheugenproblemen. Bijna de helft van de vrouwen kan hierdoor minder goed haar werk doen. Deze vrouwen melden zich bovendien twee keer zo vaak ziek als vrouwen zonder overgangsklachten. Vaak worden klachten niet goed herkend of verward met de diagnose ‘burn-out.’ Jammer, want vrouwelijke werknemers krijgen hierdoor minder vaak de juiste behandeling en kunnen minder goed optimaal blijven functioneren.

Wat kan de werknemer doen?

Het is belangrijk om het taboe rondom de overgang op de werkvloer te doorbreken. Welke tips kan je de bestuurder en de achterban meegeven?

  • Praat erover op het werk: werknemers moeten hun leidinggevende, HR-vertegenwoordiger of collega’s vertellen wat ze nodig hebben in deze periode van hun leven. Zo moedigen ze anderen ook aan om het taboe te doorbreken.
  • Zoek naar informatie en hulp: ga zelf op zoek naar betrouwbare informatie en hulpbronnen over de overgang. Denk aan boeken, online bronnen en de mening van medische professionals.
  • Praat met de bedrijfsarts: deze kan de klachten in kaart brengen, screenen op belangrijke aandoeningen die vaker voorkomen tijdens de overgang en bespreken of er een verwijzing nodig is.
  • Praat over aanpassingen op de werkplek: dit kan met de bedrijfsarts, leidinggevende of HR-vertegenwoordiger. Denk aan flexibele werktijden, pauzes of flexibele kledingvoorschriften, om het werk goed te kunnen (blijven) doen.
  • Zoek steun: bij collega’s die ook de overgang ervaren of bij een mentor of buddy met wie je ervaringen kan delen. Dit kan helpen bij het gevoel gesteund en begrepen te worden.

Lees ook: FNV pleit voor menstruatieverlof