Nieuws
Publicatiedatum: 12 oktober 2020 | Geschreven door: Wander de Groot
ING

ING wil lonen bevriezen in cao, vakbond woest

Als het aan ING ligt, bevriezen de lonen tot in ieder geval 2024. Dat staat in de plannen van de bank waarmee ze de cao-onderhandelingen in willen. Door de onvoorziene hoge kosten van de coronacrisis en de extra inzet van toezichthouders is dit nodig, aldus de bank in een stuk van het Financieel Dagblad op vrijdag 9 oktober 2020.

Woede

de vakbonden, waaronder FNV, zijn woedend over het voorstel van de bank. ‘Drie jaar lang de lonen bevriezen met als onderbouwing dat ze een grote stroppenpot nodig hebben. Die nullijn komt op mij over als een totaal onrealistische inzet’ aldus Gerard van Hees van FNV Finance.

Cao-onderhandelingen

ING is de eerste bank die zo’n rigoureuze maatregel op tafel legt, maar het vermoeden is dat andere grote banken zullen volgen. Of de bank zijn zin krijgt is nog maar de vraag. Vakbond FNV zit aan de andere kant van de onderhandeltafel met het plan om alle lonen 5% te verhogen. De een wil de groei stoppen, de ander wil het salaris om hoog laten schieten in economische moeilijke tijden. Ergens in het midden van deze plannen ligt waarschijnlijk de oplossing.