Nieuws
Publicatiedatum: 18 november 2020 | Geschreven door: Wander de Groot
Inspectie SZW

Inspectie gaat extra controleren op arbeidsrisico’s

De Inspectie SZW gaat aankomend jaar het aantal inspecteurs en rechercheurs op het gebied van eerlijk werk, arbeidsuitsluiting en onderbetaling uitbreiden. Vooral laagbetaalde flexwerkers blijken namelijk mede door corona extra arbeidsrisico’s te lopen. Het gaat dan niet alleen om een hogere kans op oneerlijke, onveilige en ongezonde arbeidsomstandigheden. Ook zijn ze sneller werkloos of arbeidsongeschiktheid. Dat blijkt uit het jaarplan van de inspectie.

Risicogroepen

De Inspectie ziet dat de coronacrisis zeer verstorende effecten heeft: het leidt tot meer onderbetaling, illegale tewerkstelling, fraude met sociale voorzieningen en steunmaatregelen en verslechterde arbeidsomstandigheden. Vooral flexkrachten, werknemers die leven van het minimumloon en arbeidsmigranten zijn de dupe.

Jaarplan

In het jaarplan zegt de Inspectie zich meer te willen focussen op bovengenoemde risico’s, naast de klassieke arbeidsrisico’s zoals fysieke ongevallen op werkplekken waar de kans op zo een ongeval groot is. Of dit gaat lukken moet nog maar blijken. Uit eerdere berichtgeving blijkt dat de Inspectie al enige tijd kampt met personeelstekorten en andere problemen bij het beboeten van organisaties.