Nieuws
Publicatiedatum: 8 maart 2021 | Geschreven door: Wander de Groot
Masker

Inspectie SZW: bijna 8.000 meldingen over werkgevers die coronaregels niet naleven

De Inspectie SZW kreeg tot en met 10 januari 2021 7.937 meldingen binnen van werknemers waarvan de werkgever de coronamaatregelen niet (goed) naleeft. Dat blijkt uit de tussentijdse rapportage van de Inspectie van 3 februari. 22% van de meldingen gaat over onvoldoende afstand te kunnen houden op de werkvloer, 13% over de aanwezigheid van zieke werknemers. 7% van de meldingen komen van werknemers die niet mogen thuiswerken, terwijl dit wel zou kunnen.

Bezoek van de Inspectie

Naar aanleiding van de meldingen heeft de Inspectie tot en met 10 januari bij 176 werkgevers een interventie uitgevoerd op de werkvloer. In 79 gevallen was er daadwerkelijk sprake van een overtreding. Werkgevers die de coronamaatregelen overtreden kunnen hiervoor een boete krijgen.

Werkgever verplicht tot maatregelen

Werkgevers zijn verplicht coronamaatregelen te nemen voor werknemers en de werkvloer. Deze regel is sinds 2 december 2020 vastgelegd in het Arbobesluit. Werkgevers moeten ook zorgen voor goed toezicht op de naleving en voorlichting aan het personeel. Meer weten? Lees dan onze FAQ.