![subsidie geld zak geld](https://performa-or.nl/wp-content/uploads/2024/06/dreamstime_xs_47366270.jpg)
Onbelaste jubileumuitkering bij 25 en 40 jaar staat op de tocht
Het onbelast uitbetalen van de jubileumuitkering voor werknemers met een diensttijd van 25 of 40 jaar staat op de tocht. Jubilerende werknemers krijgen dan maximaal een extra maandsalaris waarover geen belasting en premies betaald hoeven te worden. Bruto is dus netto, Het ministerie van Financiën heeft de 85-jarige regeling onlangs geëvalueerd en is van mening dat de regeling beperkt doeltreffend en niet doelmatig is. Dit voorjaar komt het kabinet met een reactie. De verwachting is dat de belastingvrijstelling wordt afgeschaft.
Diensttijdvrijstelling
Formeel heet de vrijstelling van belasting op jubileumuitkeringen de ‘diensttijdvrijstelling’. Die geldt specifiek alleen bij een diensttijd van 25 of 40 jaar bij dezelfde werkgever of binnen dezelfde sector. Bij 12,5 jaar geven werkgevers ook vaak een extra uitkering van een half maandloon, maar die is dan wel bruto. Jubileumuitkeringen zijn meestal vastgelegd in de cao, avr of het individuele arbeidscontract. Het is een soort bonus voor loyaliteit, die al sinds 1940 betaald wordt door de werkgever en waarbij de belastingdienst (tot nu toe) afziet van loonbelasting en premies.
Niet doeltreffend en doelmatig
Volgens het ministerie van Financiën is de regeling beperkt doeltreffend, omdat maar 30 tot 35% van alle werknemers gebruik kunnen maken van zo’n regeling. Het gaat naar schatting om jaarlijks 15.000 tot 20.000 werknemers, vooral werkzaam bij overheid, onderwijs en industrie. Het niet belasten van de jubileumuitkering kost de schatkist € 36 miljoen per jaar. Ook twijfelt Financiën aan de doelmatigheid. Het gaat om waardeoverdracht van de belastingbetaler – die de regeling uiteindelijk betaalt – naar relatief welvarende werknemers. Daarbij geldt ook nog eens dat het grootste voordeel is voor werknemers met de hoogste salarissen.
Jubileumuitkering blijft toch bestaan
Het is nog maar de vraag of met het verdwijnen van de fiscale subsidie de jubileumuitkeringen zelf ook verdwijnen. De werknemer rekent er vaak al jaren op en het is geen heel grote loonkostenpost. En werkgevers en vakbonden maken er afspraken over in de cao of avr. Blijft de jubileumuitkering bestaan, dan kan de werkgever ervoor kiezen de uitkering bruto uit te betalen. De werknemer krijgt dan minder. Is dat niet de bedoeling, dan kan de werkgever de uitkering zelf bruteren. De werknemer krijgt alsnog een bedrag ter hoogte van een netto-maandsalaris, de werkgever betaalt de loonbelasting en premies.
Doelmatigheidsmarge
De werkgever kan de jubileumuitkering ook ten laste van de vrije ruimte van de werkkostenregeling brengen. Normaal hanteert de Belastingdienst daarbij een doelmatigheidsmarge van € 2.400 per werknemer per jaar. Gaat het om meer, dan moet de fiscus aantonen dat de uitkering ‘niet gebruikelijk’ is. Dat zal niet makkelijk zijn, want als iets in de cao is afgesproken is het al snel gebruikelijk. Zeker ook nog als de werkgever erop wijst dat onbelaste jubileumuitkeringen al bestaan sinds 1940.
Rol OR
Zolang in de bestaande cao nog staat dat jubilerende werknemers een bedrag ter hoogte van het nettosalaris ontvangen, zullen werkgevers dat ook blijven doen totdat de cao is veranderd. Is er geen cao, dan moet de OR extra opletten. Bespreek de afschaffing van de belastingvrijstelling met de bestuurder en vraag hem naar alternatieven: gebruik maken van de WKR (als de vrije ruimte genoeg is), en anders graag bruteren, zodat werknemers gewoon hun netto-vergoeding blijven ontvangen.
Meer lezen over de jubileumuitkering? Lees dan deze checklist.