Nieuws
Publicatiedatum: 22 april 2021 | Geschreven door: Wander de Groot
Jumbo

Jumbo schrapt twee functies: honderden echte banen weg

Jumbo gaat reorganiseren en zet honderden banen op het spel. Twee veelvoorkomende functies worden geschrapt: de afdelingschef en de ‘eerste medewerker’. Voortaan zijn er alleen nog een vestigingsmanager en diverse soorten medewerkers. Dat betekent veel minder loopbaanperspectief voor de medewerkers en het verlies van veel bestaande vaste banen. Dat meldt RTL Z op 12 april nadat zij inzage kreeg in een voor het personeel bestemde brief.

Winst

Officieel zegt Jumbo dat het gaat om een aanpassing van de winkelformule. Hoewel het schrappen van hele functielagen meestal het gevolg is van echt noodzakelijke kostenbesparing, lijkt dat bij Jumbo niet het geval. In 2020 boekte de supermarkt dankzij corona een flinke omzetgroei met 15% tot 9,7 miljard euro en een dito winstgroei. De reorganisatie lijkt dus meer ingegeven door de wens de winst te laten groeien.

Verontwaardigd

FNV Handel reageert dan ook verontwaardigd op de reorganisatieplannen. Sectorhoofd Mari Martens spreekt van een verkapte bezuiniging. Hoeveel banen er precies verloren gaan is niet duidelijk. Personeelsleden die hun baan kwijtraken ‘mogen’ solliciteren op andere ‘passende’ functies; vaste krachten krijgen daarbij voorrang. De centrale ondernemingsraad van Jumbo heeft een positief advies uitgebracht over de reorganisatie, die voor 13 september moet zijn afgerond.