Nieuws
Publicatiedatum: 14 april 2021 | Geschreven door: Wander de Groot
Zwanger

Kabinet onderzoekt rouwverlof na doodgeboorte of miskraam

Het kabinet gaat onderzoeken of werknemers het recht moeten krijgen op een paar dagen betaald verlof als ze een doodgeboren kindje of miskraam hebben gehad. Dat heeft minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op 12 april de Tweede Kamer toegezegd. Het kabinet doet al onderzoek naar rouwverlof voor werknemers die een naaste verliezen en dat onderzoek wordt nu uitgebreid. Het onderzoek van het kabinet zal nog tot het eind van 2021 duren. Pas dan komt de keuze om er een wetsvoorstel van te maken aan de orde.

Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland is onlangs een wet aangenomen die rouwverlof bij het verliezen van een pasgeboren baby of miskraam regelt. Ouders krijgen hiervoor drie dagen betaald verlof en hoeven zich niet ziek te melden, zoals in Nederland. In India, het enige andere land met rouwverlof na doodgeboorte of miskraam, krijgen vrouwen zes weken.

Uitkering

Overigens is in Nederland al geregeld dat de werkgever een zwangerschaps- en bevallingsuitkering voor de werknemer kan aanvragen bij het UWV. Als de zwangerschap van uw werknemer tijdens de eerste 24 weken eindigt, krijgt zij geen zwangerschapsuitkering. Meldt zij zich ziek als gevolg van de miskraam of een abortus? Dan kan uw werkgever een Ziektewetuitkering voor haar aanvragen. Is de zwangerschap na 24 weken beëindigd door een vroeggeboorte? Of is de baby bij de bevalling overleden? Dan krijgt de werknemer een bevallingsuitkering van 16 weken.