Nieuws
Publicatiedatum: 19 mei 2021 | Geschreven door: Wander de Groot
Pensioen

Kabinet stelt invoering Pensioenwet uit tot 2023

De invoering van de nieuwe Pensioenwet is uitgesteld tot januari 2023. Dat meldt minister Koolmees in een Kamerbrief op 10 mei. Hierdoor hoeven pensioenfondsen pas op 1 januari 2027 volledig te zijn overgestapt naar het nieuwe pensioenstelsel. Uitstel van de Pensioenwet zorgt voor vertraging van de overgangsregels, waardoor fondsen minder snel de pensioenen moeten verlagen en eerder mogen verhogen.

Dekkingsgraad

Met het opschuiven van de Pensioenwet schuiven de overgangsregels voor pensioenfondsen dus mee. Ook in 2022 moeten fondsen een dekkingsgraad van minimaal 90% hebben, anders moeten zij direct korten op de pensioenen. Bij een dekkingsgraad tussen de 90 en 95% moet er een plan van aanpak komen om naar 95% toe te groeien en zo een korting alsnog te voorkomen.

Tweede Kamer

De nieuwe Pensioenwet zou per 1 januari 2022 ingaan, maar is nog niet behandeld door de Tweede en Eerste Kamer. Wanneer de wet behandeld wordt in de Tweede Kamer is nog onbekend. Op de internetconsultatie zouden zo veel reacties zijn binnengekomen, dat deze nog niet allemaal op tijd verwerkt konden zijn.