Nieuws
Publicatiedatum: 3 juli 2023 | Geschreven door: Wander de Groot
discriminatie

Lastpak uit de OR ontslaan? Dat mag niet

De rechter heeft het ontslag teruggedraaid van een 43-jarige medewerker, die al tien jaar bij de Consumentenbond werkt. Volgens de rechter was er een duidelijke relatie tussen het ontslag en het feit dat de medewerker zich kandidaat had gesteld voor de OR en daar ook lid van was geworden. En dat is bij wet verboden: er geldt een ontslagverbod voor mensen die zich kandideren voor de OR of zitting hebben in de OR, tenzij het ontslag aantoonbaar niets met het OR-werk te maken heeft.

Lastpak

Overigens vonden flink wat mensen bij de Consumentenbond de man een lastpak. Afgelopen september ageerde een directielid al tegen de toetreding van de man bij de voorzitter van de OR. In een mail zei hij dat de medewerker ‘de bereidheid tot samenwerking en zelfreflectie’ mist. De man was zelf ook niet heel subtiel in zijn oordeel over de OR. Hij had zich kandidaat gesteld om een einde te maken aan het ‘ongekende amateurisme’ van de OR en hij vond dat de Consumentenbond ‘een zwakke OR had, terwijl die een sterke nodig heeft’.

Ontslagverzoek geweigerd

Tijdens een gesprek over zijn toetreden tot de OR gaf de werkgever de man aan dat ze het voornemen hadden hem te ontslaan. Daarna stapte de werkgever naar de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst inderdaad te laten ontbinden wegens een verstoorde arbeidsrelatie. Hoewel de werkgever stelde dat de arbeidsrelatie ook al verstoord was ruim voor het OR-lidmaatschap, oordeelde de rechter dat de werkgever dit onvoldoende kon onderbouwen en dat hij het ontslagverzoek dus niet los kon zien van het lidmaatschap van de OR.