Nieuws
Publicatiedatum: 3 februari 2022 | Geschreven door: Wander de Groot
Coronatest

Medewerker met essentieel beroep hoeft niet in quarantaine

Een medewerker die onvervangbaar is in een essentieel bedrijfsproces en zijn werk niet vanuit huis kan doen, hoeft niet in quarantaine na contact met een positief getest persoon. De medewerker mag altijd zelf beslissen om toch in quarantaine te gaan. Het spreekt voor zich dat de medewerker zelf geen corona heeft of klachten die met corona verband houden. Daarnaast gelden er nog een aantal aanvullende voorwaarden.

Wat zijn essentiële bedrijfsprocessen?

De werkgever heeft de instemming van de ondernemingsraad (OR) of de personeelsvertegenwoordiging (PVT) nodig om te bepalen welke bedrijfsprocessen essentieel zijn. Indien er sprake is van een personeelsvergadering, vraagt de werkgever advies.

Afspraken met de werknemer

Daarnaast maakt de werkgever afspraken met de werknemer. De werkgever is en blijft verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkplek. Zo doet de medewerker dagelijks een zelftest. Deze worden door de werkgever kosteloos aangeboden. Ook past de werkgever de RI&E aan op het risico van besmetting met het coronavirus en de manier waarop dit risico wordt aangepakt. De medewerker gaat bij klachten meteen naar huis.