Nieuws
Publicatiedatum: 4 september 2024 | Geschreven door: Nico Koopman

Meer meldingen over ongelijke beloning

Hoewel er de afgelopen jaren meer aandacht is voor ongelijke beloning, blijft de loonkloof bestaan: vrouwen verdienen in Nederland gemiddeld 13% minder dan mannen. Het College voor de rechten van de mens zag de eerste zes maanden van dit jaar een stijging in het aantal meldingen (44) en aangevraagde oordelen (5) over ongelijke beloning tussen mannen en vrouwen. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse monitor discriminatiezaken die in augustus bekend werd.

Bewustwording

Werkgevers zijn zich niet altijd bewust van het feit dat bepaalde maatstaven, die niet direct een verband met geslacht lijken te hebben, in de praktijk toch vaak in het nadeel van vrouwen uitpakken. Denk aan bij het vaststellen van het salaris aan het aansluiten op het laatst verdiende salaris bij de vorige werkgever. Of de mogelijkheid om te onderhandelen over het salaris. Willen werkgevers zich meer bewust worden van gelijke beloning, dan biedt het college tips voor een eerlijk en transparant beloningsbeleid.

EU-richtlijn

Binnenkort zullen werkgevers ook echt meer actie moeten ondernemen. Vorig jaar heeft de Europese Commissie een nieuwe richtlijn voor loontransparantie aangenomen. Deze verplicht werkgevers transparant te zijn over beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen. Niet transparant zijn blijkt een van de belangrijkste belemmeringen te zijn voor het dichten van de loonkloof. Uiterlijk 7 juni 2026 moet de richtlijn in de Nederlandse wetgeving zijn geïmplementeerd.

Monitor discriminatie

De monitor laat overigens nog veel meer vormen van discriminatie zien. In de eerste helft van 2024 hebben 1.076 mensen die zich gediscrimineerd voelen dat gemeld bij het College van de rechten van de mens. De meeste meldingen gingen over discriminatie op grond van geslacht (288), handicap en chronische ziekte (211) en ras (206). In diezelfde periode is er 312 keer om een oordeel van het college gevraagd. In 52 zaken heeft het college een oordeel uitgesproken. In 54% van de oordelen is discriminatie vastgesteld.

Rol OR

De ondernemingsraad speelt een belangrijke rol bij het terugdringen van ongelijke beloning tussen mannen en vrouwen. De OR heeft instemmingsrecht bij regelingen over de aanname van medewerkers, bij functiewaardering en bij beloningsbeleid. Ook kan de OR ongelijke beloning aankaarten in de overlegvergadering met de bestuurder. Lees daarover meer in deze checklist.