Nieuws
Publicatiedatum: 24 augustus 2023 | Geschreven door: Redactie Performa OR
benoeming ontslag bestuurder

Modelovereenkomst vrije vervanging niet meer geldig

Vanaf 1 januari 2024 mogen opdrachtgevers geen zzp’ers meer inhuren op basis van een ‘modelovereenkomst vrije vervanging’. De belastingdienst heeft de goedkeuring ingetrokken van deze specifieke modelovereenkomsten. Opdrachtgevers en opdrachtnemers die op basis van deze modelovereenkomst werken, moeten dus voor die tijd nieuwe afspraken maken over hun arbeidsrelatie. Al wordt er tot eind 2024 niet op gehandhaafd, zo is eerder afgesproken.

Deliveroo

Aanleiding tot het intrekken van de goedkeuring is een uitspraak van de Hoge Raad van 24 maart. De hoogste rechter oordeelde dat de fietskoeriers van maaltijdbezorger Deliveroo ondanks deze modelovereenkomst toch gewoon werknemers waren en geen zelfstandigen. Vrije vervanging, het simpele feit waarbij iemand anders ook het werk kan doen van de zzp’er, is volgens de Hoge Raad onvoldoende grond om iemand als zelfstandige aan te merken.

Wet DBA

Modelovereenkomsten bestaan sinds de invoering van de wet DBA. Het zijn standaardafspraken waaruit moet blijken dat iemand echt zelfstandige is en dus geen werknemer. Er zijn honderden modellen die regelmatig worden gebruikt. De modelovereenkomsten zijn bekend zijn bij de Belastingdienst. Een modelovereenkomst is niet verplicht, maar biedt beide partijen wel enige zekerheid. De opdrachtgever is er iets zekerder van dat hij een echte zzp’er heeft ingeschakeld, de opdrachtnemer weet dat hij op basis van de modelovereenkomst recht heeft op zelfstandigenaftrek.