Nieuws
Publicatiedatum: 19 oktober 2020 | Geschreven door: Wander de Groot
Thuiswerken

Na al dat thuiswerk wil de werknemer weer ‘een beetje’ naar kantoor

Door de coronacrisis werkt Nederland massaal thuis en niet iedereen ervaart dit hetzelfde. Werknemers hebben uiteenlopende meningen over de beleving van het thuiswerken en missen het informele contact met collega’s. Maar er zijn ook positieve effecten, blijkt uit onderzoek van de Denktank Coronacrisis van de SER. Dit zijn de belangrijkste uitkomsten.

Beleving thuiswerken loopt enorm uiteen

De een vindt thuiswerken heerlijk, de ander kan niet wachten om weer naar kantoor te gaan. De meningen over thuiswerken lopen sterk uiteen. Wat opvalt: een minderheid van vijf tot 20% is extreem negatief over het thuiswerken.

Thuiswerkers missen informeer contact het meest

Babbelen bij de koffieautomaat missen veel werknemers, de koffie uit de automaat dan weer niet. Écht contact met collega’s is belangrijk voor een goede balans in het team. Door de coronacrisis moet dit contact veel bewuster worden georganiseerd.

Grote winst: betere werk-privé balans en meer focus

Forensen in het ov of vast staan in de file is een grote irritatie onder werknemers. Gelukkig hebben zij hier geen last van tijdens het thuiswerken en het levert meer tijd op voor het privéleven. Als de kinderen naar school zijn en het rustig is in huis zijn werknemers het meest productief. Vaak is het gebrek aan een eigen werkkamer nog wel een gemis.

Thuiswerken zorgt voor een betere en slechtere gezondheid

De werkplek thuis is vaak niet ingesteld op de arborichtlijnen zoals de werkplek op kantoor. Dit kan zorgen voor serieuze nek- en rugklachten. Fysiotherapeuten constateerden een toename van deze klachten aan het begin van de coronacrisis. Wel zeggen werknemers minder vaak last te hebben van burnouts. De langetermijngevolgen voor de gezondheid moeten nog worden onderzocht.

De beleving van thuiswerkers is ook een kwestie van karakter

“Mensen die extravert en consciëntieus zijn, zijn in iedere crisis in het voordeel, dus ook nu. Mensen die introvert zijn en moeite hebben zichzelf te sturen in hun werkzaamheden, hebben het moeilijker met thuiswerken”, aldus Cora Reijerse, psycholoog en onderdeel van de denktank.

De meeste mensen willen graag een beetje terug naar kantoor

Vooral jonge werknemers verlangen weer naar het werken op kantoor. Maar veel werknemers geven aan dat ze niet meer fulltime terug willen naar de kantoortuin. Een combinatie van kantoor- en thuiswerkdagen zien de meeste werknemers als de ideale uitkomst.