Nieuws
Publicatiedatum: 27 mei 2021 | Geschreven door: Wander de Groot
Loonsubsidie

NOW en TVL verlengd tot 1 oktober

Het kabinet verlengt de NOW- en TVL-regeling tot en met het derde kwartaal van 2021. De bedragen en percentages bij NOW blijven hetzelfde, de toegankelijkheid groter. De TVL wordt hoger en telt met terugwerkende kracht tot 1 oktober 2020 niet meer mee als ‘omzet’ voor de NOW. Hierdoor moesten ontvangers van zowel NOW- én TVL later alsnog een deel van hun NOW terugbetalen. Dat staat in een brief van het kabinet aan de Tweede Kamer van 27 mei.

NOW

Vooralsnog verandert er niets aan het subsidiepercentage van de NOW. Deze blijft maximaal 85% van de loonsom bij minimaal 20% omzetverlies. Wel komt er een nieuwe referentiemaand, namelijk februari 2021, zodat nieuwe en groeiende organisaties ook loonsteun kunnen ontvangen. Ook telt vanaf NOW 3.1 (1 oktober 2020) met terugwerkende kracht de TVL-subsidie niet meer mee bij de omzetberekening. Hierdoor houden organisaties straks, bij de definitieve berekening, veel meer loonsteun over of kunnen ze zelfs nog meer ontvangen. Dat betekent een hoop correcties op de jaarrekeningen 2020, maar wel in het voordeel van werkgevers.

TVL

Ook het subsidiepercentage voor de TVL blijft in het derde kwartaal maximaal 100%. Wel wordt het maximale bedrag voor het tweede kwartaal voor grootbedrijf (vanaf 250 personeelsleden) alsnog verhoogd van € 600.000 naar 1,2 miljoen euro. Organisaties kunnen straks voor beide kwartalen kiezen welke referentieperiode zij willen opgeven: het derde kwartaal van 2019 of het derde kwartaal van 2020, welke het beste uitkomt.