Nieuws
Publicatiedatum: 13 juli 2020 | Geschreven door: Wander de Groot
Now-I

NOW-register openbaar. Kreeg uw bedrijf ook steun?

Bent u ook benieuwd of uw organisatie NOW-subsidie heeft aangevraagd? Eigenlijk had uw bestuurder dat met u vooraf moeten overleggen. Maar is dat per ongeluk of expres niet gebeurd, dan kunt u nu zelf even checken. Het UWV publiceerde op 10 juli een lijst met naam, vestigingsplaats en toegekend voorschotbedrag van de eerste ronde tegemoetkoming in de loonkosten. Bij elkaar gaat het om 9,9 miljard euro, de grootste bedrijfssteun ooit. Het openbare register is hier te vinden.

Uitzendbureaus

Wat opvalt aan de top 100 subsidieontvangers is het grote aantal uitzendorganisaties, payrollbedrijven en detacheerders. Zij zijn de werkgevers van flexkrachten die in veel organisaties worden ingezet. Zo kregen Tempo Team en Randstad bij elkaar ongeveer 45 miljoen euro loonkostensteun. De schatting is dat ongeveer 400.000 flexkrachten met NOW-steun in dienst zijn gebleven.

Grote spelers

Ook grote en bekende organisaties als KLM, NS en Booking.com ontvingen veel steun. Onze eigen  vliegtuigmaatschappij ontving een record van 290 miljoen euro. Booking kreeg voor ongeveer 5.500 werknemers 64,9 miljoen euro. Toch is de NOW 1 zeker niet alleen een regeling voor de grote jongens, berekende NRC. Slechts 1% van de aanvragers heeft meer dan 250 werknemers. Bijna 90% van de 139.000 toegekende voorschotten was bedoeld voor het kleinbedrijf met minder dan 25 werknemers.