Nieuws
Publicatiedatum: 24 augustus 2020 | Geschreven door: Wander de Groot
Omscholen

Omscholing naar andere sector: let meer op vaardigheden dan op cv

Er moet meer aandacht komen voor de vaardigheden van sollicitanten. Nu is de focus vooral gericht op werkervaring en formele opleidingen. Maar dat staat een effectieve transitie van werknemers uit door corona getroffen sectoren richting ‘tekortsectoren’ als zorg en ICT in de weg. Werkgevers in tekortsectoren en omscholers zullen zich meer moeten richten op persoonlijke vaardigheden, willen ze gebruik maken van het enorme potentieel aan arbeidskrachten.

Vaardigheden

Een van de problemen die effectieve omscholing nog in de weg staat is de eenzijdige focus op het CV van een werknemer, waar werkervaring en opleiding als belangrijkste criteria vermeld staan. Volgens verschillende belangenorganisaties, waaronder het AWVN, moet er vooral meer aandacht komen voor iemands persoonlijke vaardigheden. Een werknemer kan over vaardigheden beschikken die bij verschillende soorten banen goed van pas komen, maar die worden niet makkelijk verifieerbaar, zoals opleidingen en werkervaring.

Initiatief

Sommige omscholers geven alvast het goede voorbeeld, zoals House of Skills. Samen met de Stichting Bedrijfsfonds Apotheken hebben zij een succesvol zij-instroomtraject gestart. De NOS interviewde Rachelle Smits, die met succes in omgeschoold van barista tot apothekersassistent. Uit een test kwam naar voren dat Rachelle over goede sociale vaardigheden beschikt en secuur te werk gaat. ‘Dat is precies wat ze ook zoeken bij een apothekersassistent’, aldus Rachelle.