Nieuws
Publicatiedatum: 18 januari 2021 | Geschreven door: Wander de Groot
Nachtdienst

Onregelmatigheidstoeslag verdwijnt door 24-uurs economie

Werknemers met onregelmatige werktijden krijgen steeds minder vaak daarvoor een toeslag op hun uurloon. De 24-uurs economie zorgt ervoor dat werken buiten de ‘normale werktijden’ van maandag tot en met vrijdag tussen 9:00 en 17:30 steeds normaler wordt. De toeslagen voor werken op zaterdag, in de avond of juist de vroege ochtend verdwijnt langzaam. Daarentegen wordt ’s nachts werken juist extra beloond met een hogere toeslag.

Onderzoek

Dat blijkt uit onderzoek van werkgeversorganisatie AWVN onder 100 cao’s die tussen 2015 en 2020 zijn aangepast. De cao’s zijn van toepassing op bijna drie miljoen werknemers. In 25 cao’s is de hoogte van de onregelmatigheidstoeslag de afgelopen jaren gewijzigd.

Langere dagvensters

Ook zijn in dertien cao’s de dagvensters verruimd op maandag tot en met vrijdag. Een dagvenster is het tijdvak waarin werknemers geen toeslag krijgen voor onregelmatige werktijden. De gemiddelde lengte van dit tijdvak neemt toe van 11,9 uur in 2015 tot 12,3 uur in 2020. In tien cao’s is ook het dagvenster op zaterdag verruimd, vooral in de ochtenduren. 25 van de 100 cao’s kent op zaterdag van acht tot twaalf uur geen toeslag.

Nachtwerk

Opvallend is dat nachtwerk juist weer méér wordt beloond dan vijf jaar geleden. De toeslag voor de nachturen is met gemiddeld 3% toegenomen. Bij zes van de onderzochte cao’s is een ruimer dagdienstvenster ingevoerd en is tegelijkertijd de onregelmatigheidstoeslag in de nacht verhoogd.