Nieuws
Publicatiedatum: 1 februari 2023 | Geschreven door: Wander de Groot
Fusie

OR gaat in beroep tegen defusie Reinier Haga Groep

De OR van het Orthopedisch Centrum in Zoetermeer heeft bij de Ondernemingskamer beroep ingesteld tegen de beoogde defusie van Reinier Haga Groep. Door het ontvlechten van de eerdere fusie van drie ziekenhuizen dreigt hun gezamenlijke Orthopedisch Centrum kind van de rekening te worden. De OR vindt dat de belangen van de 150 medewerkers van het centrum niet goed zijn meegewogen en vragen de rechter de defusie ongedaan te maken. Dat meldt ornet.nl op 23 januari.

Gloednieuw centrum

Bij de fusie van tien jaar geleden besloten de het Haga ziekenhuis in Den Haag, het Langeland ziekenhuis in Zoetermeer en het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft als eerste hun orthopedische expertise samen te voegen in een gloednieuw centrum naast het Langeland ziekenhuis. In 2020 ging het centrum van start. Helaas haalde het nooit de verwachte cliƫntenaantallen. Die waren zelfs zo laag, dat verzekeraars openlijk twijfelden of het centrum wel levensvatbaar zou zijn.

Opdoeking

Onderwijl verliep de samenwerking tussen de fusiepartners op andere terreinen ook stroef. Zo stroef, dat het Delftse Reinier de Graaf in 2022 toestemming kreeg van de Ondernemingskamer om uit de fusie te stappen. Dus bleven Haga en Langeland over. De OR vreest nu dat als de noodzakelijke nieuwbouw van het Langeland te duur uitvalt, het orthopedisch centrum wordt opgedoekt. Na de ontvlechting staat in de plannen dat het Langeland ziekenhuis zo nodig het pand van het Orthopedisch Centrum kan hergebruiken.

Negatief advies

De OR had al eerder negatief geadviseerd over de defusie. Dat advies is terzijde gelegd. De OR concludeert nu dat de bestuurders van de fusiepartners de belangen van het orthopedisch centrum structureel hebben genegeerd. De Ondernemingskamer behandelt op 16 februari het verzoekschrift van de OR. Oorspronkelijk was het plan dat Langeland en het Haga per 1 maart zouden fuseren. Nu moet er eerst worden gewacht tot de procedure bij de Ondernemingskamer is afgerond.