Nieuws
Publicatiedatum: 9 mei 2023 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier
dividend

OR woest omdat Nedcar dividend uitkeert, terwijl ontslag dreigt voor 3.800 werknemers

VDL Nedcar Group heeft een voorstel van de OR van dochter Nedcar naast zich neergelegd en toch 300 miljoen euro winst van 2022 overgemaakt van dochter naar moederbedrijf. De OR van het had gevraagd juist geen dividend uit te laten keren, omdat de werkgelegenheid bij de autofabrikant op de tocht staat en er geld moet zijn voor een goed sociaal plan. Als er niet snel een vervangende opdracht is voor het maken van Mini’s, moeten de fabriekspoorten 1 maart sluiten. En dan staan er 3.800 werknemers op straat. 

Kwaad bloed 

Het Financieele Dagblad vroeg op 4 mei Abdel Lahsanni, voorzitter van de OR van Nedcar om een reactie: ‘We hebben de directie gewaarschuwd dat dit een verkeerd signaal is aan de werknemers. Daarom hadden we een initiatiefvoorstel ingediend en een eigen stresstest, maar de directie heeft er geen oren naar. Dat zet kwaad bloed bij het personeel. Omdat er nog steeds geen aanvaardbaar sociaal plan ligt voor de mogelijke sluiting, begon er op 3 mei een wilde staking, die op 8 mei is overgenomen door de vakbonden. 

Dit jaar al 2.500 ontslagen

De directie van Nedcar stelt dat het moederbedrijf bereid is een bedrag dat groter is dan het dividend te herinvesteren voor een nieuw plan voor de fabriek in Born. Volgens de FNV moeten dit jaar al 2.500 mensen afvloeien, omdat de productie van Mini’s langzaam wordt afgebouwd. De vakbonden eisen 240 miljoen voor een sociaal plan, de directie van VDL noemt dat exorbitant en biedt niet meer dan 120 miljoen.