Nieuws
Publicatiedatum: 24 november 2020 | Geschreven door: Wander de Groot
Buitenlandse moederbedrijven

Organisatie met buitenlandse moeder mag toch dividend uitkeren

Heeft uw organisatie een buitenlandse moederorganisatie en ontving uw organisatie tussen juni en september 2020 NOW? Dan mag het moederbedrijf alsnog dividend en bonussen uitkeren en eigen aandelen inkopen. Dit heeft geen gevolgen voor de loonsteun van de Nederlandse dochterorganisatie.

Uitzondering

Dit blijkt uit stukken in bezit van NOS. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verklaart in een reactie op het NOS artikel van donderdag 19 november dat zij deze uitzondering maakt om de werkgelegenheid te beschermen. Nederlandse organisaties met een Nederlandse moeder mogen géén dividend of bonussen uitkeren of eigen aandelen inkopen, als zij NOW-steun ontvangen. Dat dit niet geldt voor buitenlandse moeders heeft alles te maken met het feit dat er in andere landen geen dividendtoets geldt bij overheidssteun.

Kritiek

De regeling zorgt voor veel kritiek en ophef bij veel Nederlandse Kamerleden. Het verbod op het uitkeren van dividend, bonussen en het opkopen van eigen aandelen was een expliciete wens van de Tweede Kamer. Met de uitzondering voor niet-Nederlandse moederbedrijven komt er zo een groot verschil tussen organisaties. Meer over de NOW 2 en NOW 3 leest u in onze eerdere berichten.