Nieuws
Publicatiedatum: 9 februari 2021 | Geschreven door: Wander de Groot
Miss Etam

Personeel Miss Etam vraagt faillissement aan na niet uitbetalen lonen

Het winkelpersoneel van Miss Etam heeft met steun van vakbond AVV afgelopen maandag het faillissement van de modeketen aangevraagd, omdat de directie geen loon had uitbetaald over januari. Eigenaar-bestuurder Martijn Rozenboom van NXT Fashion heeft direct daarop zelf ook surseance van betaling aangevraagd voor de dochters Miss Etam en Steps, in de hoop zo onder de betaling uit te komen. Het is de derde keer op rij dat de bestuurder de wet negeert.

NOW

Rozenboom heeft via zijn woordvoerder laten weten dat hij de lonen niet kan uitbetalen omdat hij geen NOW-steun krijgt. Vakbondsbestuurder Martin Pikaart vindt dat een drogreden: ‘Kennelijk vindt hij dat als er geen NOW wordt overgemaakt, hij dan ook geen salaris hoeft te betalen. Dat is een bijzondere attitude’, zei Pikaart in het NRC op 5 februari 2021. ‘Bedrijvendokter’ Rozenboom kocht in september de modeketens uit de failliete boedel onder de belofte aan de curator dat hij de 70 winkels zou openhouden.

Slag drie

Het is al de derde keer in korte tijd dat Rozenboom de fout in gaat. De eerste keer was in oktober 2020, toen hij de ondernemingsraad negeerde bij zijn voorgenomen besluit enkele winkels van Miss Etam te sluiten. Pas na het aanspannen van een rechtszaak bij de Ondernemingskamer beloofde Rozenboom de rol van de OR voortaan te erkennen en hen alsnog te betrekken bij reorganisaties. Eind januari bleek dit een loze belofte, toen opnieuw een reorganisatie wilde doorvoeren waarbij de ondernemingsraad niet was geraadpleegd zoals de wet dat voorschrijft. Tussentijds zijn het hoofdkantoor en het distributiecentrum ook al gesloten.